На моєму досвіді, матеріал дійсно значно впливає на надійність та довговічність втулки. Я експериментував з різними матеріалами і можу дати вам практичні рекомендації. Для механізмів, які працюють зі змазуванням, я рекомендую використовувати чугун або сталь - вони дешеві та служать достатньо довго. Для механізмів з інтенсивним тертям без змазування я рекомендую використовувати бронзу або композитні матеріали, які мають набагато кращі антифрикційні властивості. На практиці я замінив деяких втулок з чавуну на бронзові втулки, і час між заміною значно збільшився. Для спеціалізованих застосувань, таких як робота в агресивному середовищі або при високих температурах, я звертаюся до компанії за рекомендаціями щодо спеціальних матеріалів. Важливо також розуміти, що матеріал впливає не тільки на довговічність, але й на вартість втулки. Бронзові втулки коштують дорожче за чавунні, але можуть служити в кілька разів довше, що часто робить їх більш економічним рішенням в довгостроковій перспективі. Рекомендую також завжди обговорювати вибір матеріалу з компанією, щоб переконатися, що виберете оптимальний матеріал для вашого конкретного випадку. Компанія, яка спеціалізується на виготовленні втулок з різних матеріалів та пропонує консультації щодо вибору оптимального матеріалу, доступна за посиланням: https://rgs-ukraine.com.ua/ua/p2022393791-izgotovlenie-vtulok.html. Вони мають досвід роботи з усіма популярними матеріалами для втулок.